Често задавани Въпроси

Отговори на популярни въпроси

За кандидатстването

Великобритания, Ирландия, Швейцария, Белгия, Франция, Австрия, Италия, САЩ и Канада са държавите, в които Интеграл има партньорски училища. Разбира се, бихме могли да съдействаме и за училища, с които не си партнираме.

Изборът винаги е индивидуален – в зависимост от предпочитания език, вида академична програма и дипломата, която то иска да получи.

Всяко селективно пансионно училище с доказани високи резултати от матурите.

Първоначалната консултация включва запознаване с образователните системи, изискванията на училищата и необходимите документи за кандидатстване. Прилага се индивидуален подход към нуждите и изискванията на всеки кандидат, съобразно неговите знания, възможности, интереси, умения и постижения.

След като се направи консултация с родителите и ученика и те се запознаят с програмите, образователният консултант предлага училища в зависимост от изискванията, желанията и възможностите на детето. Подават се документи, сред които и оценките от последните 3 години, правят се входни тестове по английски и математика, а някои училища имат и тестове за интелигентност. „Интеграл“ осигурява възможност за предварително тестване на детето, за да се определи нивото му по различните предмети и да се прецени в какъв вид училище има възможност да бъде прието.

Най-масовото кандидатстване е след 7 клас, когато учениците вече са навършили 13 години, както и след 10 клас, когато имат 16 г. Има и отделни случаи, когато родителите желаят да пратят детето в чужбина след завършването на 4 клас на 11-годишна възраст.

За по-долните класове (до гимназията) е достатъчно В1 или В2. За останалите се изисква С1 или IELTS минимум 6.0.

За финансите

Таксите варират в зависимост от държавата, в която се намира училището. Годишните такси във Великобритания са между 25 000 и 33 000 паунда, в Европа – между 25 000 и 40 000 евро, а в Швейцария стартират от 67 000 франка.

Програмите по културен обмен.

В Испания и Португалия.

Плаща се на 2 или 3 равни вноски – в зависимост от учебните срокове в отделните държави.

Да, за униформи, учебници, екскурзии, които са по желание, както и личните разходи за консумативи.

Много пансионни училища и колежи отпускат стипендии на своите възпитаници, като те са преди всичко академични – за отличен успех. Има музикални стипендии, спортни, по изобразително изкуство, а някои училища дават и техни учредени специализирани стипендии.

За настаняването

Всички училища предлагат настаняване в общежитие и това е най-предпочитаният начин. Някои колежи имат и опция за настаняване в местно семейство. По програмите за културен обмен в САЩ, Франция, скандинавските държави, Швейцария, Ирландия и Германия, които „Интеграл“ предлага, настаняването задължително е в семейство, а обучението може да бъде в държавно или частно училище.

Различните училища предлагат различни условия, като за по-малките деца е по-целесъобразно да живеят от 3 до 6 деца в стая, за да могат да изградят приятелства и да се чувстват по-добре. При учениците от гимназията повечето стаи са с 2 легла, а при най-големите, които завършват, някои училища предлагат привилегията за самостоятелна стая. Повечето бани са на етажа, но се предлагат и стаи със самостоятелна баня.

Момичетата и момчетата се настаняват в отделни „къщи“ или на отделни етажи. Разпределението става по възраст. Училищата настаняват в една стая деца близки по възраст, но от различна националност, за да не могат да говорят на родния си език. В „къщата“ има отговорници, като по-големите ученици помагат на по-малките със съвети, грижат се за тях, като така се възпитава и чувство на отговорност и съпричастност към по-малките. Децата живеят задружно и се състезават с децата от другите „къщи“, изграждайки отборен дух и умения за екипна работа.

Други популярни въпроси

Денят започва със закуска като в повечето общежития има специална столова, където храната се сервира. След това учениците отиват на училище, учебните занятия стартират в 8 ч. и са до обяд, след което се хранят в столовата в училището. Следобед има други часове или занимания, а след 16:30 ч. имат малко свободно време. В 18:30 ч. е вечерята, след която децата имат около час и половина – два часа за писане на домашни. За по-малките ученици е осигурено наблюдение от учител или възпитател, който оказва методическа помощ. След 20 ч. всички се събират в общата дневна, играят, гледат телевизия, разговарят. Вечерният час е 22 ч. за малките ученици и 22:30 ч. за големите.

Повечето пансионни училища имат медицински център с медицинска сестра. При необходимост на разположение е лекар, който извършва основните прегледи и назначава лечение.

Има 2 големи ваканции между сроковете – Коледна и Великденска. Повечето училища, които са по английската система, имат междинна ваканция от по 1 седмица на всеки 6 седмици.

Спортът е част от учебната програма в пансионните училища. Най-масовите спортове за момчета във Великобритания са ръгби, футбол, плуване и лека атлетика. За момичетата – езда и лакрос. Училищата предлагат многобройни възможности за допълнителни спортове, като тенис, голф, стрелба с лък, фехтовка, които могат да бъдат практикувани и като част от клубовете по интереси.

Не открихте отговор на своя въпрос?

Изпратете ни запитване и с удоволствие ще ви отговорим